pocket-guide.gr - page 79

77
44
Κουζίνα / Kitchen type:
Mix
Τ:
+30 27530 42090
K./M:
+30 6980830101
I always reckoned there’s great interest in this
field of folk culture, but eventually I came to
realize, quite surprisingly I have to admit, that
Greek cuisine is an integrated system, a coher-
ent cooking proposal concerning modern people.
My deepest wish was to unveil all the flavours I
kept in my heart in such a way as to reflect the
beauty of the sun, the sea and the mountains,
as well as the light and spirit of my home place.
“The folk culture of modern Greeks, as of any
other nation with a historical background, is in-
deed a historical phenomenon and as such it
should be studied”.
This folk culture, what we call “tradition”, is not
stagnant or stable; it evolves alongside people,
integrating all new data to the already exist-
ing ones.
The most vital ingredient of this procedure is
time. At a very slow pace, almost unobtrusively,
the new customs are added to the old ones
till they are all incorporated into a new group.
EVI VOUTSINA
Extracts from the book “Greek taste”.
Από την αρχή υποψιαζόμουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον σ’
αυτόν τον τομέα του λαϊκού πολιτισμού , αλλά τελικά,
πέφτοντας από έκπληξη σε έκπληξη, διαπίστωσα ότι
η ελληνική μαγειρική είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα,
μια συγκροτημένη πρόταση που αφορά τον σύγχρονο
άνθρωπο.
Αυτό που λαχταρούσα ήταν να εκφράσω τις γεύσεις που
έχω στην καρδιά μου με τρόπο που να αποτυπώνει τον
ήλιο , τη θάλασσα, τα βουνά, το πνεύμα και το φως του
δικού μου τόπου.
«Ο λαϊκός πολιτισμός των σύγχρονων Ελλήνων, όπως και
οποιουδήποτε ιστορικού λαού, είναι ένα ιστορικό φαινόμενο
και σαν τέτοιο πρ έπει να μελετηθεί»
Αυτός ο λαϊκός πολιτισμός , αυτό που λέμε παράδοση δεν
είναι κάτι ακίνητο και στατικό. Εξελίσσεται μαζί με τον
άνθρωπο, εντάσσοντας τα καινούρια κάθε φορά δεδομένα
στους ήδη υπάρχοντες κώδικες.
Ο πιο βασικός παράγοντας αυτής της διαδικασίας είναι ο
χρόνος. Αργά, σχεδόν ανεπαίσθητα , περνάνε οι καινούριες
συνήθειες μέσα στους παλιούς μηχανισμούς και σίγα σιγά
ενσωματώνονται στο σύνολο στο οποίο πια ανήκουν.
ΕΥΗ Λ. ΒΟΥΤΣΙΝΑ
Αποσπάσματα από το βιβλίο “ΓΕΥΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ”
Open 03~11
17
AΡΧΑΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
ANCIENT EPIDAURUS
1...,69,70,71,72,73,74,75,76,77,78 80,81,82,83,84,85,86,87,88,89,...182
Powered by FlippingBook