Ο Πόρος, είναι ένα ηφαιστειογενές νησί με πυκνή βλάστηση και γραφικούς κόλπους, με καταγάλανα νερά. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Σαρωνικού κόλπου, ακριβώς απέναντι από τις πελοποννησιακές ακτές. Έχει έκταση 31 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 4.500 κατοίκους. Το κλίμα του είναι ήπιο με δροσερό καλοκαίρι και μαλακό χειμώνα. Πόρος σημαίνει «πέρασμα» και προέρχεται από το γραφικό θαλάσσιο πέρασμα (200 μ.) που χωρίζει το λιμάνι του Πόρου από το Γαλατά που βρίσκεται στην απέναντι Πελοποννησιακή Ακτή.
Πώς θα φτάσετε
Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά φέρυ μπόουτς και ιπτάμενα δελφίνια με προορισμό τον Πόρο (τηλ. Λιμεναρχείου 210.42.26.000 -4). Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε δικό σας μεταφορικό μέσο, μπορείτε να έρθετε από την Αθήνα μέσω της Εθνικής Αθηνών-Κορίνθου, ακολουθώντας τη διαδρομή προς Επίδαυρο. Λίγο πριν τη διασταύρωση για την Επίδαυρο θα δείτε πινακίδες προς Πόρο ή Σπέτσες. Στο σημείο αυτό θα στρίψετε δεξιά και αμέσως αριστερά κάτω από τη γέφυρα. Στη συνέχεια ακολουθείτε τον καινούργιο δρόμο ώσπου να δείτε τη σήμανση για Πόρο, όπου στρίβετε λοξά αριστερά και έτσι φθάνετε στο Γαλατά από όπου παίρνετε μικρό φέρυ για τον Πόρο.
Ματιές στο παρελθόν
Το νησί του Πόρου, δηλαδή η Καλαυρία, καθώς και όλη η Ν.Α. Πελοπόννησος κατοικήθηκε για πρώτη φορά τα προϊστορικά χρόνια. Από την αρχαιότητα ο Πόρος αποτελείται από δύο νησιά: τη Σφαιρία, ηφαιστειογενούς προέλευσης και την καταπράσινη Καλαυρία, αφιερωμένη στο Θεό Ποσειδώνα. Τον 7 π.Χ αιώνα το νησί αποτέλεσε έδρα της αμφικτιονίας Καλαυρίας. Μέλη της ήταν η Ερμιόνη, η Επίδαυρος, η Αίγινα, οι Πρασιές, η Αθήνα και ο Ορχομενός. Αυτή η ένωση ήταν μια ναυτιλιακή, θρησκευτική και πολιτική ομοσπονδία, δημιουργημένη ως προστασία της ανεξαρτησίας και του εμπορίου των μελών της από τους Αργίβες. Μετά το θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου (323 π.Χ.), οι Πτολεμαίοι έγιναν κυρίαρχοι του Πόρου. Την περίοδο αυτή ο ρήτορας Δημοσθένης κατέφυγε στο νησί, όπου και λέγεται ότι αυτοκτόνησε. Σημειώνεται ότι το 273 π.Χ. το ηφαίστειο των Μεθάνων ζωντάνεψε για τελευταία φορά στην ιστορία και από τότε άλλαξε και η μορφολογία της περιοχής. Από το 86 π.Χ. έως το 395 μ.Χ. ο Πόρος ήταν υπό ρωμαϊκή κυριαρχία και έπεσε υπό τουρκικό ζυγό από το 1453 έως το 1821, με μια ενδιάμεση περίοδο βενετικής κυριαρχίας. Η Σφαιρία κατοικήθηκε γύρω στα 1460. Οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν Αρβανίτες, κυνηγημένοι από το Σουλτάνο Μωάμεθ Β τον Πορθητή και το Βεζύρη Μαχμούτ. Έτσι δημιουργήθηκε ο πρώτος οικισμός του νησιού, το Καστέλι, γύρω από το σημερινό Ρολόι. Η θέση αυτή επιλέχθηκε γιατί λειτουργούσε σαν οχυρό και προστάτευε τον οικισμό από τους Αλγερινούς πειρατές. Ο Πόρος, από το 1688 και καθ όλη τη διάρκεια του δεκαπενταετούς ενετοτουρκικού πολέμου υπήρξε το ορμητήριο του Ενετού ναυάρχου Μοροζίνη, ο οποίος χρησιμοποιούσε το νησί ως ναύσταθμο του στόλου του. Εδώ, έλαβε και την είδηση ότι ανακηρύχθηκε Δόγης της Βενετίας. Ο σημαντικός ρόλος του Πόρου στη μάχη της Ανεξαρτησίας δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η δράση των κατοίκων του στην ξηρά αρχίζει με την κήρυξη της Επανάστασης και από τον Απρίλιο του 1821 συμμετέχουν ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως τον Σεπτέμβριο του 1828, ο Πόρος έγινε η έδρα μιας από τις σημαντικότερες συναντήσεις στην ελληνική ιστορία. Οι πρέσβεις της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας βρέθηκαν με τον Καποδίστρια και συζήτησαν το θέμα των συνόρων του νέου Ελληνικού Κράτους. Το 1830 εγκαταστάθηκε στο λιμάνι του Πόρου ο πρώτος πολεμικός ναύσταθμος της Ελεύθερης Ελλάδας. Ιδιαίτερα σημαντικά ιστορικά γεγονότα διαδραματίζονται στον Πόρο το 1831 κατά τη διάρκεια της ισχυρής εμφύλιας διαμάχης ανάμεσα στον Καποδίστρια και τους Υδραίους, που είχε σαν αποτέλεσμα την ανατίναξη ενός μέρους του ελληνικού στόλου που ήταν αγκυροβολημένος στον όρμο του Πόρου.
Εκδηλώσεις
Στη Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη και στη αίθουσα εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνονται καθ όλη τη διάρκεια του έτους και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής.
Κάθε δύο χρόνια, τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου πραγματοποιείται η Ναυτική Εβδομάδα που αποτελεί τη λαμπρότερη γιορτή του νησιού, ενώ στην κεντρική πλατεία διοργανώνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με εκθέσεις ναυτικού περιεχομένου, αθλητικοί αγώνες και συναυλίες. Χαρακτηριστικό της τουριστικής δυναμικής του Πόρου είναι ότι επί 12 έτη διοργανώνεται στο νησί η «Διεθνής Έκθεση Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού», η οποία είναι η μοναδική στην Ελλάδα. Η έκθεση έχει παγκόσμια αναγνώριση και προβάλλει το νησί του Πόρου διεθνώς.
Στο υψηλότερο σημείο της Σφαιρίας, στο Μύλο, γιορτάζουν κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του νησιού, με το Δήμο να διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία τα «κούλουμα» με αποκριάτικους χορούς, με μουσικά συγκροτήματα, λαγάνες, χαλβά, σαρακοστιανά και άφθονο κρασί.
Τοπικές
Στις 24 Ιουνίου, ανήμερα του Αϊ Γιάννη του Κλείδωνα, αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο «πήδημα της φωτιάς».
Στις 4 Ιουνίου γιορτάζεται στον Πόρο, με μεγάλο πανηγύρι, η γιορτή της Παναγίας της Ελεούσας στην Πλάκα του Λεμονοδάσους. Ο κόσμος τρώει, πίνει και γλεντάει με την ψυχή του με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.
Τοπική συνταγή
Γλυκό του κουταλιού λεμόνι
Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό λεμόνια βιολογικά
1 κιλό ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
1/4 της κούπας χυμό λεμονιού
1/4 της κούπας γλυκόζη
Πως το κάνουμε:
Ξύνουμε ελαφρά τα λεμόνια, αφού τα πλύνουμε καλά και κόβουμε μικρά τα καπάκια τους.
Χαράζουμε κάθετα τις φλούδες του κάθε λεμονιού και τις αφαιρούμε προσεκτικά να μη σπάσουν.
Τις τυλίγουμε σε ρολάκια και τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.
Τα βάζουμε σε λεκανίτσα με κρύο νερό και τα αφήνουμε μια μέρα και μια νύχτα να ξεπικρίσουν.
Μετά πετάμε το νερό και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν.
Βγάζουμε κατόπιν τις οδοντογλυφίδες και προσθέτουμε τη ζάχαρη, βράζοντας ώσπου να δέσει το σιρόπι μας.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε έτσι 24 ώρες.
Την άλλη μέρα, αν δεν έχει δέσει το σιρόπι, ξαναβράζουμε. Αλλιώς βάζουμε στη φωτιά για λίγο, προσθέτουμε τη γλυκόζη και το χυμό και αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, μόλις πάρει μια βράση.
Αν ψάχνετε για λογικές τιμές ξενοδοχείων στην περιοχή Πόρος, τότε έχετε έρθει στη κατάλληλη ιστοσελίδα για κρατήσεις λίγα για τις επόμενες διακοπές σας. Ο Πόρος είναι ένας από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα. Βασικά, είναι ένα ηφαιστειακό νησί που αποτελείται από πλούσια βλάστηση όρμους και τα γραφικά τα καταγάλανα νερά. Αυτό είναι στα νοτιοδυτικά του Σαρωνικού στραμμένη προς τις ακτές της Πελοποννήσου. Θα βρείτε ένα κλίμα το οποίο αποτελείται από δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.
Μπορείτε να βρείτε μια τεράστια ποικιλία από καλά ξενοδοχεία στον Πόρο και μπορείτε να κάνετε κράτηση επίσης από την ιστοσελίδα μας. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας, γιατί όλες οι υπηρεσίες μας είναι διασφαλισμένες.
Υπάρχει μια ποικιλία από επιλογές που μπορείτε να έχετε μαζί μας και να κάνετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Υπάρχουν δωμάτια για ζευγάρια όσο και για οικογένειες και φίλους. Υπάρχουν πολλά συναρπαστικά πράγματα να κάνουμε στην πόλη που μπορούν να απολαύσουν από εσάς όλο το χρόνο, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Θα ανακαλύψετε επίσης διάφορες εκδηλώσεις καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής για να σας κρατήσει απορροφημένος.