Close

Νέα Επίδαυρος

Λίγα λόγια


Η Νέα Επίδαυρος είναι ένα ιστορικό γραφικό χωριό ΒΑ του Ναυπλίου με πληθυσμό περίπου 1300 κατοίκους. Είναι κτισμένη σε βραχώδη περιοχή στις ακτές του κόλπου της Επιδαύρου και σε υψόμετρο 100 μ.  στις πλαγιές του  Άκρου. Μέχρι το 1928 λεγόταν Πιάδα.Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την  αλιεία. Κατά την  καλοκαιρινή περίοδο αξιοποιούν τις  τουριστικές επιχειρήσεις τους όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαράκια.

Ματιές στο παρελθόν
 Η Νέα Επίδαυρος πρωτοκατοικήθηκε κατά τη μυκηναϊκή εποχή, αλλά στα χρόνια του Βυζαντίου γνώρισε μεγάλη ακμή τόσο ως θρησκευτικό όσο και  ως διοικητικό κέντρο. Επίσης πρωτοστάτησε στην περίοδο της εθνικής εξέγερσης κατά της Τουρκοκρατίας το 1821. Στις 20 Δεκεμβρίου 1821 στην Πιάδα άρχισε η Α’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων του μόλις απελευθερωμένου ελληνικού κράτους.  Ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1822.  Συμμετείχαν  και ψήφισαν 59 αντιπρόσωποι από τις περισσότερες επαναστατημένες περιοχές. Σε αυτή τη συνέλευση ορίστηκε το γαλανόλευκο σαν το χρώμα της ελληνικής σημαίας και συντάχθηκε το Σύνταγμα της Επιδαύρου, από τα πλέον προοδευτικά της εποχής του, το οποίο  προέβλεπε προστασία των ατομικών ελευθεριών, την αντιπροσωπευτική αρχή καθώς και τη διάκριση των εξουσιών. Στις 6 Απριλίου 1826 με πρόεδρο τον Πανούτσο Νοταρά ξεκίνησε η  Γ’  Εθνοσυνέλευση η οποία όμως διέκοψε τις εργασίες της στις 16 Απριλίου και τις συνέχισε ένα χρόνο μετά στη Τροιζήνα.

Στη Νέα Επίδαυρο υπάρχουν δύο σχολεία που έχουν γίνει με χρηματοδότηση του ευεργέτη Συγγρού. Το ένα είναι το θηλέων που βρίσκεται στη πλατεία του χωριού μέσα στον οικισμό και το αρρένων που στεγάζει σήμερα το δημοτικό σχολείο της περιοχής.


Μην παραλείψετε
 Στο δρόμο  που ενώνει τη Νέα Επίδαυρο με τη Δήμαινα,  βρίσκεται ο Νερόμυλος , ο οποίος  αναστηλώθηκε με πιστή αφοσίωση στις παραδώσεις στις παραδόσεις, χάρις στην αγάπη και το μεράκι του Ηλία Καπερώνη. Ο  νερόμυλος  λειτουργεί με υδροκίνηση που γυρίζει τη μεγάλη φτερωτή, ώστε  εκείνη με τη σειρά να μεταφέρει τη κίνηση στο αλεστικό μηχανισμό με τις μυλόπετρες . Στο χώρο λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο, ενώ  συναντάς ένα ολόκληρο εργαστήρι παραγωγής αλεύρου, πλιγουριού, αλλά και πατητήρι σταφυλιών, αλώνι, ζυμωτήριο, φούρνο με ξύλα, μαγκανοπήγαδο και άλλα.  Κατόπιν συνεννόησης, πραγματοποιείται ξενάγηση που διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, με αναπαράσταση και συμμετοχή όλων στις διαδικασίες παραγωγής. ΄Επειτα οι επισκέπτες μπορούν σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους με φυσικά υλικά, όπως πέτρα και ξύλο, να φάνε να πιούν καφέ ή να δροσιστούν με ένα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.

Τοπικές και άλλες  εκδηλώσεις
Ενεργό ρόλο στην ζωή του τόπου παίζει ο πολιτιστικός σύλλογος, ο οποίος διοργανώνει εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές και  διάφορες  εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Στις 16 Απριλίου τιμάται με διάφορες εκδηλώσεις  η μνήμη του τοπικού προστάτη του χωριού Οσιομάρτυρα Λεωνίδη.
Κάθε χρόνο, στις 6 Αυγούστου, γίνεται εορτασμός για την Ανάληψη του Σωτήρος, με πατροπαράδοτο πανηγύρι, που σας δίνει την ευκαιρία για μια άλλου είδους ανθρώπινη επαφή και ψυχαγωγία.  
Στις 20 Δεκεμβρίου  κάθε χρόνο,  με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής  και στρατιωτικής ηγεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθους κόσμου, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της σύγκλισης  της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης του Ελληνικού Κράτους.

Τοπικά προϊόντα
Η Νέα Επίδαυρος φημίζεται για τα νόστιμα πορτοκάλια της γης της, καθώς και για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου και  καρπών ελιάς. Ο επισκέπτης μπορεί να γευθεί φρέσκα ψάρια και θαλασσινά εδέσματα, που διατίθενται  κατ΄ευθείαν από τις ψαρόβαρκες  στην κατανάλωση.  Στην περιοχή υπάρχουν επίσης και μελισσοπαραγωγοί, οι οποίοι προμηθεύουν γνήσιο μέλι σε όλους τους τύπους, βασιλικό πολτό και διάφορα άλλα χρήσιμα παράγωγά του.

facebook twitter
Copyright © 2024 Smart Solutions | All rights reserved | Designed and Hosted by Smart Solutions