Close

Μυκήνες

Λίγα λόγια


Οι Μυκήνες σήμερα είναι ένα μικρό χωριό περίπου 450 κατοίκων. Βρίσκεται  στο ΒΑ μυχό της πεδιάδας της Αργολίδας. Μέχρι το 1928 το χωριό λεγόταν Χαρβάτι.  Έκτοτε πήρε ξανά το αρχαίο του όνομα.  Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού καλλιεργούν τη γη των προγόνων τους, υποδέχονται και παρέχουν υπηρεσίες στους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται καθημερινά την περιοχή, η οποία είναι ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους, παγκόσμια γνωστός. Η ιστορία του τόπου φυσικά συνδέεται με τις αρχαίες Μυκήνες.  Εκεί που χτύπαγε η καρδιά του πρώτου σημαντικού χερσαίου ελληνικού πολιτισμού, του μυκηναϊκού.

Πώς θα φτάσετε
Απέχει περίπου 150 χιλμ από την Αθήνα. Ακολουθώντας οδικώς την εθνική Οδό Αθηνών-Τρίπολης θα συναντήσετε τη σχετική σήμανση προς Άργος - Ναύπλιο και λίγο πριν φτάσετε στο Ναύπλιο, ακολουθείτε τη σήμανση προς Μυκήνες. Επιπλέον εκτελούνται δρομολόγια ΚΤΕΛ από την Αθήνα  (210.51.34.588).

Ματιές στο παρελθόν
O λόφος των Mυκηνών υπήρξε κατοικημένος ήδη από το 2.500 π.X., η λαμπρότερη όμως εποχή της ιστορίας και της ακμής του συμπίπτει με την Ύστερη Eποχή του Xαλκού από το 1600 μέχρι το 1110 π.X, οπότε άνθισε ο μυκηναϊκός πολιτισμός. Σύμφωνα με το μύθο, οικιστής των Μυκηνών ήταν ο Περσεύς γιός του Δία και της Δανάης,  ο οποίος και ηγήθηκε της πρώτης βασιλικής δυναστείας των Μυκηνών. Ακολούθησε η δυναστεία των Πελοπιδών με πρώτο ηγεμόνα τον Ατρέα, γιος και διάδοχος του οποίου ήταν ο Αγαμέμνονας, ο «βασιλιάς ανδρών» που ηγήθηκε όλων των Ελλήνων στον πόλεμο κατά της Τροίας. Η θέση της ακρόπολης των Mυκηνών, η οποία ήταν φυσικά και τεχνητά καλά οχυρωμένη, υπήρξε προνομιούχος και στρατηγική. Xάρη σ αυτήν την προνομιακή θέση οι κάτοικοι είχαν υπό τον έλεγχό τους και ρύθμιζαν το εμπόριο με τη νότια Eλλάδα, τη M. Aσία, την Kύπρο και την Aίγυπτο. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ηγεμόνες των Μυκηνών να αποκτήσουν μεγάλο πλούτο και δύναμη.  Οι Μυκήνες κτίστηκαν από τους μυθικούς Κύκλωπες. Τα κυκλώπεια τείχη των Μυκηνών που βλέπουμε σήμερα δημιουργήθηκαν σε τρείς φάσεις. Το 1350 π.Χ. περίπου χτίστηκαν τα πρώτα τείχη που περιέκλειαν μόνο το ψηλότερο σημείο του λόφου.  Γύρω στο 1250 π.Χ. χτίστηκε η Πύλη των Λεόντων και τα τείχη επεκτάθηκαν αρκετά.  Η τελευταία επέκταση των τειχών έγινε στο βορειοανατολικό άκρο των Μυκηνών το 1200 π.Χ..  Μάλιστα συμπεριέλαβαν μέσα στα τείχη την υπόγεια πηγή νερού που υδροδοτούσε την ακρόπολη.  Με τις επεκτάσεις αυτές δημιουργήθηκε η μεγάλη ακρόπολη με ένα πολύ έξυπνο αμυντικό σύστημα. ΄Ετσι, οι Μυκηναίοι δημιούργησαν ένα σημαντικό οδικό δίκτυο και ανέπτυξαν το εμπόριο.   Στα μέσα του 14ου π.Χ. αι. θα φτάσουν στη μέγιστη ακμή τους.  Η παρακμή έφτασε τον 11ο αι. π.Χ., όμως οι Μυκήνες δεν εγκαταλείφθηκαν εντελώς. Η καταστροφή του κράτους των Χετταίων, που ήταν και οι μοναδικοί φορείς ήδη από το 17ο αιώνα της τεχνικής επεξεργασίας του σιδήρου και η απώλεια των αιγυπτιακών αγορών άρχισαν να κλονίζουν τις Μυκήνες. Η καταστροφή αυτή συμπληρώθηκε απ’ τους Ηρακλειδείς. Η άλλοτε πανίσχυρη ακρόπολη μετατράπηκε σε μικρό οικισμό.   Το 468 π.Χ. οι Αργείοι κατέστρεψαν τις Μυκήνες και η πόλη δημιουργήθηκε ξανά 3ο π.Χ. αι. αλλά γρήγορα κι αυτή εγκαταλείφθηκε.  Ο Παυσανίας το 2ο μ.Χ. αι. θα βρει την πόλη έρημη και πολλά κτίρια μισοκαλυμμένα ήδη από χώμα. Οι πρώτες ανασκαφές θα γίνουν λίγο μετά τη απελευθέρωση. Το 1841 ο αρχαιολόγος Πιττάκης θα φέρει ξανά στο φως την Πύλη των Λεόντων. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το 1876  από τον πρωτοπόρο της αρχαιολογίας Ερρίκο Σλήμαν επιβεβαίωσαν τις ιστορίες και τους μύθους που τραγουδούσαν ο Όμηρος και ο Βηργίλιος φέρνοντας στο φως μεγάλο μέρος της λαμπρής ιστορίας το μυκηναϊκού πολιτισμού.  Από το 1886 τις έρευνες του Σλήμαν θα συνεχίσει μια άλλη μεγάλη μορφή της αρχαιολογίας ο Χρήστος Τσούντας.
 Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών είναι το κύριο αξιοθέατο της περιοχής αλλά και από τα σημαντικότερα της Αργολίδας.

Τοπικές εκδηλώσεις

Στις  27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονα γίνεται στις Μυκήνες παραδοσιακό πανηγύρι.  Έτσι μπορείτε να συνδυάσετε τη διασκέδαση με μια επίσκεψη στο σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο. 

facebook twitter
Copyright © 2025 Smart Solutions | All rights reserved | Designed and Hosted by Smart Solutions