Close

Μύλοι

Λίγα λόγια


Το χωριό Μύλοι με πληθυσμό 746 βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του νομού. Οι Μύλοι βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το Ναύπλιο στο δρόμο προς το Κιβέρι και το Άστρος.  Οι ντόπιοι ασχολούνται με τη γεωργία, την αλιεία και το τουριστικό τομέα.  Το χωριό είναι χτισμένο στο χώρο της μικρής αρχαίας πόλης Λέρνας.
Ο χώρος αυτός λοιπόν κατοικείται από την αρχαία εποχή. Από παλιά παρουσιάζει μια συνεχή σχεδόν κατοίκηση ως τις μέρες μας. Η πρώτη κατοίκηση της περιοχής ανάγεται ήδη στην 6η π.Χ. χιλιετία. Γύρω στο 2500 π.Χ. σημειώνεται η πρώτη ακμή και οχυρώνεται πρώτη φορά ο οικισμός. Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η Λέρνα κατοικούνταν και τη μυκηναϊκή εποχή ως το 1250 π.Χ.. Αν και το ύψωμα της Λέρνας θα εγκαταλειφθεί εκείνη τη περίοδο. Ωστόσο η γύρω περιοχή συνεχίζει να κατοικείται μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο. Πολλούς αιώνες αργότερα τον 14ο αι. μ.Χ. χτίζεται ένα κάστρο πάνω από τους Μύλους. Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπάρχει ένας πύργος κοντά σ’ αυτό το κάστρο. Στην ελληνική επανάσταση οι Μύλοι έγιναν πολλές φορές κέντρο εξελίξεων.

Τον Ιούλιο του 1822 ο Κολοκοτρώνης έφτασε στους Μύλους για να συγκεντρώσει στρατό που θα χρησιμοποιούσε στα Δερβενάκια. Λίγα χρόνια αργότερα στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το Μάιο 1824 η «Κυβέρνηση του Κρανιδίου» εγκαταστάθηκε στους Μύλους, όταν οι δυνάμεις του απέτυχαν να καταλάβουν το Ναύπλιο. Στις 13 Ιουνίου 1825 οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Δημήτριο Υψηλάντη θα σημειώσουν μια σημαντικότατη νίκη εναντίον του Ιμπραήμ. Η νίκη αυτή των Ελλήνων είχε μεγάλη σημασία για τη συνέχιση του αγώνα. Πρώτον απετράπη η κατάκτηση του Ναυπλίου από τον Ιμπραήμ και δεύτερον αναπτερώθηκε το ηθικό των Ελλήνων. Ήταν η πρώτη νίκη μας μετά από συνεχής επιτυχίες του Ιμπραήμ. Το σημερινό όνομα το χωριό το πήρε από τους μύλους που υπήρχαν παλαιότερα στη περιοχή.

Τα αρχαία ερείπια της Λέρνας είναι το αρχαιότερο αξιοθέατο της περιοχής. Οι ανασκαφές στο χώρο άρχισαν το 1952 από Αμερικανούς αρχαιολόγους. Τα ευρήματα καλύπτουν όλες τις περιόδους κατοίκησης του τόπου και έχουν μεταφερθεί στο μουσείο του Άργους. Η «οικία των Κεράμων» είναι το σημαντικότερο οικοδόμημα που ανακαλύφθηκε και είχε οικοδομηθεί το 2500 π.Χ.. Τα ερείπια του κάστρου που έχτισαν οι Φράγκοι στο λόφο Ποντίνο. Το ισχυρό αυτό φρούριο χτίστηκε στις αρχές του 14ου αι. από τους Φράγκους που διοικούσαν την περιοχή. Στα μέσα του επόμενου αιώνα οι Τούρκοι θα το καταλάβουν και θα το καταστρέψουν. Στην επανάσταση του ’21 τα τείχη χρησιμοποιήθηκαν ως αμυντικά οχυρώματα. Αξίζει να δείτε και τη λίμνη Λέρνα κοντά στο χωριό. Η λίμνη συνδέεται με διάφορους μύθους, όπως ότι είχε απύθμενο βάθος και συνδεόταν με τον Άδη. Στη πραγματικότητα είναι μια μικρή όμορφη και πλούσια σε βλάστηση λίμνη. Το μέγιστο βάθος της είναι 6 μέτρα. Η λίμνη όμως κινδυνεύει γιατί υδροδοτεί μεγάλο μέρος του νομού και υπερεκμεταλλεύεται από τους ντόπιους. Όσοι φτάσουν μέχρι τους Μύλους θα πρέπει να επισκεφθούν και το χωριό Ανδρίτσα. Στον οικισμό έχει βρεθεί και ένα σπήλαιο. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε και ερευνήθηκε σχετικά πρόσφατα. Στο χώρο του εντοπίστηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι παραλίες της περιοχής προσελκύουν αρκετούς παραθεριστές. Το χωριό διαθέτει μια καθαρή παραλία και φυσικά δεν θα έλειπε το οργανωμένο κάμπινγκ. Βέβαια σε μικρή απόσταση από τους Μύλους, μπορείτε να απολαύσετε τις όμορφες παραλίες του Τημενίου και του Κιβερίου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:

2500 π.Χ. οικοδομείται η «οικία των Κεράμων».
14ος αι. μ.Χ. χτίζεται το φράγκικο κάστρο.
Ιούλιος 1822 ο Κολοκοτρώνης φτάνει στους Μύλους και συγκεντρώνει στρατεύματα.
13 Ιουνίου 1825 οι Έλληνες θα νικήσουν το στρατό του Ιμπραήμ στους Μύλους.
1952-1958 Αμερικανοί αρχαιολόγοι διεξάγουν ανασκαφές στην αρχαία Λέρνα.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ:
Τα ερείπια της αρχαίας Λέρνας.
Τα χαλάσματα του φράγκικου κάστρου του 14ου αι..
Τη λίμνη της Λέρνας.
Το χωριό Ανδρίτσα και το σπουδαίο σπήλαιό του.
Τις παραλίες της περιοχής.

ΓΙΑΤΙ ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ:
Για τον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας.
Για τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

facebook twitter
Copyright © 2024 Smart Solutions | All rights reserved | Designed and Hosted by Smart Solutions