Close

Λυρκεία

Λίγα λόγια


Η Λυρκεία είναι ένα μικρό χωριό με λιγοστούς κατοίκους που σήμερα φτάνουν τους 511 χτισμένη στους πρόποδες του Λύρκειου όρους.  Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τις ελιές, τα αμπέλια ενώ παλαιότερα καλλιεργούσαν τα περίφημα καπνά.  Η Λυρκεία ή Κάτω Μπέλεσι αποτελεί την έδρα του δήμου και η ονομασία της προήλθε από την αρχαία πολιτεία Λυρκεία ή Λυγκεία.  Το όνομά της πιθανόν το πήρε από τον μυθικό Λύρκο που δημιούργησε τη πόλη και ήταν γιός του Λυγκέα και της Υπερμνήστρας.

Στη θέση του σημερινού χωριού βρισκόταν ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αργολίδας.  Ήδη από την 3η π.Χ. χιλιετία η Λυρκεία θεωρείται σημαντική πολίχνη.  Τη Μυκηναϊκή εποχή όμως θα παρακμάσει μέχρι τον 3ο π.Χ. αι. που θα γνωρίσει νέα ακμή.  Το χωριό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ελληνική επανάσταση.  Στην αρχή της επανάστασης ο καπετάν Γιαννάκος Δαγρές μαζί με τον αδερφό του οργάνωσαν στράτευμα που απαρτιζόταν από ντόπιους και Καρυώτες για να πολεμήσουν τους Τούρκους.  Ακόμη  συμμετείχαν με σθένος στην πολιορκία της Τριπολιτσάς.  Ο Γιαννάκος Δαγρές πήρε μέρος σε πολλές μάχες και συγκρούστηκε με τον στρατό του Ιμπραήμ.  Μάλιστα δεν δίστασε να καταδικάσει σε θάνατο τον προδότη που αποκάλυψε στους πασάδες της Τριπολιτσάς τα σχέδια της Φιλικής Εταιρίας.  Τον Αύγουστο του 1821 τα αδέρφια Δαγρέ θα αιφνιδιαστούν από τμήμα τουρκικού στρατού.  Ο Γιαννάκος θα διαφύγει, ενώ ο αδερφός του Θανάσης αυτοπυροβολήθηκε για να μη πέσει στα χέρια των Τούρκων.

Αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχουν στο χωριό και τη γύρω περιοχή.  Στο σημείο Παλιοκαστράκι ανακαλύφθηκαν ερείπια της αρχαίας πόλης.  Έχουν σωθεί τμήματα από τα ισχυρά τείχη, ενώ περιμετρικά της πόλης έχουν βρεθεί αρχαίοι δρόμοι και γέφυρες.  Κοντά στη Λυρκεία βρίσκονται τμήματα της αρχαίας οδού «Κλίμαξ».  Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αρχαίους δρόμους ο οποίος συνέδεε την Μαντίνεια με τις πόλεις της Αργολίδας.  Στο χωριό Σάγκα της Αρκαδίας βρίσκουμε το γνωστό πέρασμα της Πορτίτσας.  Το πέρασμα είναι σε υψόμετρο 1.074 μέτρων και είναι εμφανή τα ίχνη της διάνοιξης με τεχνικά μέσα του βράχου.  Το μήκος της διόδου είναι 22 μ. και το μέγιστο πλάτος φτάνει τα 5μ..  Ο περιηγητής Παυσανίας πέρασε από την αρχαία οδό τον 2 μ.Χ. αι. και την βρήκε σε άσχημη κατάσταση. 

Στον οικισμό Άκοβα υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι από την εποχή της Τουρκοκρατίας.   Για να φτάσετε στο εκκλησάκι πρέπει να ανεβείτε μερικά σκαλιά και ακολουθώντας ένα μικρό διάδρομο θα βρείτε τη «σπηλιά του Τσώκρη».  Το σπήλαιο χρησίμευσε ως καταφύγιο στη Τουρκοκρατία.  Στον οικισμό Χούνη συναντούμε άλλο ένα εκκλησάκι μέσα σε σπήλαιο.  Είναι αφιερωμένο στην Αγ. Ιερουσαλήμ και ο Γιαννάκος Δαγρές το χρησιμοποίησε σαν οχυρό.  Στο διπλανό χωριό Καρυά βρίσκεται ένα πανέμορφο πλατανόδασος όπου οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν στη φύση.  Επίσης το ορειβατικό μονοπάτι Ε34 που ξεκινά από την Αρχαία Ολυμπία περνά από το χωριό της Καρυάς.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:
2ος μ.Χ. Ο Παυσανίας περνά από τη περιοχή της αρχαίας οδού.
10 Αυγούστου 1821 αυτοπυροβολείται ο Θανάσης Δαγρές.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ:
Τον αρχαίο δρόμο «Κλίμαξ».
Το σπήλαιο του Τσώκρη με το εκκλησάκι.
Την Αγ. Ιερουσαλήμ με το μεγάλο σπήλαιο.

ΓΙΑΤΙ ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ:
•Τα περίφημα κάπνα της περιοχής και τα άλλα αγροτικά προϊόντα.



facebook twitter
Copyright © 2024 Smart Solutions | All rights reserved | Designed and Hosted by Smart Solutions