Το Άργος είναι η μεγαλύτερη πόλη του νομού Αργολίδας με πληθυσμό περίπου 24.500 κατοίκους. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Ναύπλιο και την αρχαία Τίρυνθα. Είναι μια σύγχρονη πόλη, που αναπτύσσεται πολύπλευρα και με δυναμισμό, με έντονη εμπορική, βιομηχανική και αγροτική δραστηριότητα.
Πως θα φτάσετε
Συνολικά, το Άργος απέχει 120 χλμ. από την Αθήνα . Μπορείτε να φτάσετε οδικώς, μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου και στη συνέχεια ακολουθώντας την Κορίνθου-Τριπόλεως, στρίβετε αριστερά προς Άργος, υπακούοντας στη σχετική σήμανση, όπου θα φτάσετε έπειτα από περίπου 12 χλμ.. Επιπλέον εκτελούνται συχνά δρομολόγια ΚΤΕΛ από Αθήνα (210.51.34.588).
Ματιές στο παρελθόν
Είναι μια πόλη με μακραίωνη ιστορία από τις παλαιότερες στην Ελλάδα. Προς τα τέλη της 3ης π.Χ. χιλιετίας εντοπίστηκαν τα πρώτα ίχνη κατοίκησης της περιοχής. Ο μυθικός Αιγύπτιος ήρωας Ίναχος είναι ο ιδρυτής και ο πρώτος βασιλιάς της πόλης και πρωτοδίδαξε την τέχνη του γυαλιού, του ρουχισμού και της αγροτικής καλλιέργειας. Επί βασιλείας του το Άργος ήκμασε σημαντικά και οι κάτοικοι ονόμασαν το Άργος και όλη την Πελοπόννησο «Ινάχου γη». Σύμφωνα με τα Ομηρικά έπη, ο Διομήδης θα εκπροσωπήσει την πόλη στον Τρωικό πόλεμο. Ακόμα οι Έλληνες αναφέρονται ως Αχαιοί ή Αργείοι γεγονός που φανερώνει την ισχύ της πόλης στις παραδόσεις και τους μύθους των Ελλήνων. Όπως καταγράφεται στη μυθολογία πολλοί βασιλικοί οίκοι της αρχαίας Ελλάδας κατάγονται από τους Αργείους. Η πόλη θα παίζει κυρίαρχο ρόλο στην Πελοπόννησο και την Ελλάδα ως τα μέσα του 7ου π.Χ. αι, όταν η Αθήνα και κυρίως η Σπάρτη θα αμφισβητήσουν τη δύναμή της. Έκτοτε το πολίτευμα του Άργους θα αποκτήσει δημοκρατικά στοιχεία, γεγονός που θα αποτελεί συνεχή αιτία διαμάχης με την ολιγαρχική Σπάρτη. Μετά τα μέσα του 6ου π.Χ. αι. οι Σπαρτιάτες θα νικήσουν δύο φορές τους Αργείους και η πόλη θ’ αρχίσει να αποδυναμώνεται. Το Άργος δεν συμμετέχει στους Περσικούς πολέμους για να αποφύγει τη συμμαχία με τη Σπάρτη. Το 468 π.Χ. οι Μυκήνες, η Τίρυνθα και το Ναύπλιο ανήκουν στην επικράτειά του. Αργότερα λαμβάνει μέρος στον Πελοποννησιακό πόλεμο στο πλευρό της Αθήνας. Είναι γνωστό ότι το 272 π.Χ. έχασε την ζωή του σε μάχη μέσα στην πόλη ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος. Το 146 π.Χ. το Άργος κυριεύεται από τους Ρωμαίους και θα γνωρίσει νέα ακμή.
Χρονολογία ορόσημο αποτελεί το 1345 όπου η πόλη καταλαμβάνεται από τους Βενετούς και λίγο αργότερα εισβάλουν οι Τούρκοι. Στα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός του Άργους μειώνεται και η πόλη πέφτει στην αφάνεια. Στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο των γεγονότων. Η πόλη του Αργους, σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης στις 23 Μαρτίου 1821 με επικεφαλής το Σταματέλο Αντωνόπουλο. Από τότε το Άργος βρισκόταν στην καρδιά της επανάστασης κατά την οποία υπέστη πολλές καταστροφές. Οι προετοιμασίες για την Α΄ Εθνοσυνέλευση των μαχόμενων τότε Ελλήνων, έγιναν στην Εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, ενώ η Δ΄ Εθνοσυνέλευση έλαβε χώρα στο Αρχαίο Θέατρο το 1829. Προς το τέλος του 19ου αιώνα, το Άργος άρχισε πάλι να αναβαθμίζεται σε εμπορικό, βιομηχανικό και πολιτισμικό κέντρο της περιοχής.
Μην παραλείψετε
Περίπου 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Άργους βρίσκεται το χωριό Κεφαλάρι, με λίγους παραπάνω από 600 κατοίκους. Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς, όχι μόνο γιατί έχει διατηρήσει τον γοητευτικό παραδοσιακό ελληνικό χαρακτήρα του, αλλά και για τα δύο μοναδικά αξιοθέατα που βρίσκονται εκεί.
Η Παναγίας η «Κεφαλαριώτισσα» : Η ιστορική αυτή πανέμορφη εκκλησία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χωριού, στους πρόποδες του όρους Χάον. Είναι χτισμένη μέσα στο σπήλαιο και είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Είχε μήκος 16, πλάτος 6 και ύψος 4 μέτρα. Τα 9 από τα 16 μέτρα του μήκους της βρίσκονταν μέσα στο σπήλαιο. Ακόμη και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί σίγουρα από το περίπου 50 μέτρων κλίτος του ναού που προχωραεί στο βάθος του σπηλαίου και θυμίζει στέγη καθεδρικού ναού. Ένα παράπλευρο κοίλωμα του βράχου από όπου πηγάζει δροσερό νερό, έχει διαμορφωθεί σε παρεκκλήσι. Μπροστά από το στόμιο του σπηλαίου είναι χτισμένος ο νεότερος ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ένα ευλαβικό προσκύνημα για τους ταξιδιώτες.
Η πυραμίδα του Ελληνικού : Φεύγοντας από το Κεφαλάρι, μετά από 2 περίπου χιλιόμετρα συναντά κανείς την πυραμίδα πάνω σε λόφο. Μελέτη χρονολόγησης της Ακαδημίας Αθηνών αποφαίνεται πως η πυραμίδα του Ελληνικού χτίστηκε πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Παρόλα αυτά οι ειδικοί διαφωνούν για το αν χρησίμευε ως τάφος ή στρατιωτικό φυλάκιο (φρυκτωρία). Μπορεί το μυστικό για το σκοπό που εξυπηρετούσε να μην ανακαλυφθεί ποτέ και για το λόγο αυτό αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στον ελλαδικό χώρο και άλυτο αρχαιολογικό μυστήριο.
Εκδηλώσεις
Κάθε καλοκαίρι το ΄Αργος με το πασίγνωστο φεστιβάλ του γίνεται λίκνο του νεότερου πολιτισμού, με πολλές και υπέροχες «μουσικές βραδιές», που διοργανώνονται σε διάφορα σημεία της πόλης , καθώς και με διάφορες θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και βίντεο.
Οι κάτοικοι του ΄Αργους βρίσκουν πάντα τρόπους να γλεντάνε με τον ελληνικό παραδοσιακό τρόπο. Κατά τη διάρκεια των Αποκριών με διάφορες καρναβαλικές εκδηλώσεις καλούν όσους το επιθυμούν να ξεφαντώσουν και να γλεντήσουν μαζί τους .
Τοπικές
Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στις 3 Μαΐου, που γιορτάζεται η μνήμη του Πολιούχου Αγίου Πέτρου και στο χωριό Κεφαλάρι της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή του Πάσχα.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Δήμος διοργανώνει τριήμερο αφιερωμένο στο πορτοκάλι με τίτλο: «Μέρες πορτοκαλιού». Η γιορτή αυτή, εκτός από τον ψυχαγωγικό και το συμβολικό της χαρακτήρα, στόχο έχει την ανάδειξη και την προβολή του προϊόντος.
Τοπικά προϊόντα
Ο Ερασίνος διασχίζει και αρδεύει την εύφορη πεδιάδα του Άργους, το οποίο φημίζεται για τα κηπευτικά του, τα πορτοκάλια, τα σταφύλια, τα βερίκοκα, τα πεπόνια (αργείτικα). Επίσης διαθέτει πολύ καλής ποιότητας ντόπιο κρασί.