Η Αλέα είναι η αρχαία πόλη της περιοχής η οποία τοποθετείται κοντά στο σημερινό χωριό Αλέα. Η ιστορία της πόλης δεν είναι πολύ γνωστή καθώς η περιοχή δεν έχει ανασκαφεί συστηματικά. Ότι ξέρουμε γι' αυτή το αντλούμε από τις αρχαίες πηγές.
Ο Άλεος είναι ο οικιστής της πόλης. Αναφέρεται ως μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας που είχε ιδρυθεί τον 3ο π.Χ αι. Τον 2ο μ.Χ. αι. στα χρόνια του Παυσανία ανήκε στο «Αργολικό συνέδριο». Το 1675 οι Βενετοί κατέλαβαν την Πελοπόννησο μέχρι το 1715. Γύρω στο 1700 ένας Βενετός προβαίνει σε καταγραφή του πληθυσμού της περιοχής. Με βάση τον διαχωρισμό που έκανε ορισμένοι δήμοι ανήκαν διοικητικά στην Κορινθία, μεταξύ αυτών και η Σκοτεινή. Μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους δημιουργήθηκε ο δήμος Αλέας για 80 περίπου χρόνια. Με έναν νόμο του 1833 με τίτλο «Περί συστάσεων των δήμων» τα χωριά Άγιος-Νικόλαος και Σκοτεινή θα αποτελέσουν τον δήμο Κηλώσσης με 331 κατοίκους. Σήμερα η κοινότητα Αλέας περιλαμβάνει τα χωριά Αλέα, Σκοτεινή, Πλατάνι, Εξοχή και Φρουσιούνα.
Στο χωριό της Σκοτεινής πέρα από την φυσική ομορφιά, που σίγουρα θα σας μαγνητίσει, έχει και κάποια αξιοθέατα που αξίζει να δείτε. Ο μεγαλοπρεπής ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου δεσπόζει στο κέντρο του χωριού. Άρχισε να χτίζεται το 1901και πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς μαζί με το υπόλοιπο χωριό. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το εξωκκλήσι της Αγ. Μαρίνας. Χτίστηκε το 1972 κοντά στο ερειπωμένο παλιό εκκλησάκι. Στο χωριό υπάρχει το διθέσιο δημοτικό σχολείο που οικοδομήθηκε το 1925. Στις 17 Ιουλίου του 1944 οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό μαζί και το σχολείο.
Μέχρι τη δεκαετία του 60’ λειτουργούσαν στη περιοχή μερικοί νερόμυλοι, σήμερα στέκεται όρθιος μόνο ένας αλλά αχρησιμοποίητος. Στο εσωτερικό του μύλου σώζεται η μυλόπετρα και άλλοι μηχανισμοί που χρησίμευαν για το άλεσμα. Στο κοντινό χωριό Αλέα σώζονται ερείπια της αρχαίας ομώνυμης πόλης. Η περιοχή δεν έχει ανασκαφεί συστηματικά όμως διακρίνονται τμήματα των αρχαίων τειχών. Στις φυσικές ομορφιές του τόπου μπορούμε να συμπεριλάβουμε τη λίμνη Στυμφαλία. Αν και ανήκει στο νομό Κορινθίας ο επισκέπτης της Σκοτεινής μπορεί εύκολα να την επισκεφτεί. Στη λίμνη σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ηρακλής πραγματοποίησε έναν από τους άθλους του σκοτώνοντας τις Στυμφαλίδες όρνιθες. Το περιβάλλον της λίμνης είναι πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα.
Το καλοκαίρι η Σκοτεινή, όπως όλα σχεδόν τα χωριά της Ελλάδας, έχει κι αυτή το δικό της πανηγύρι. Στις 16 και 17 Ιουλίου γίνεται το μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι της Αγ. Μαρίνας.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:
1901 Αρχίζει η ανέγερση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
1925 οικοδομείτε το δημοτικό σχολείο του χωριού.
17 Ιουλίου 1944 οι Γερμανοί καίνε τη Σκοτεινή.
1972 χτίστηκε το εκκλησάκι της Αγ. Μαρίνας.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ:
Την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μέσα στο χωριό.
Το εξωκκλήσι της Αγ. Μαρίνας.
Ότι σώζεται από την αρχαία Αλέα.
Τη λίμνη της Στυμφαλίας.
ΓΙΑΤΙ ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ:
Για τα περίφημα όσπρια της και τα αμπέλια της περιοχής.