Close

Αχλαδόκαμπος

Λίγα λόγια


Ο Αχλαδόκαμπος είναι ένα μικρό ημιορεινό χωριό της επαρχίας Άργους με υψόμ. 479μ. Οι κάτοικοι του χωριού είναι 654 και ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και φυσικά με την καλλιέργεια ελιάς. Η ονομασία του χωριού έχει δύο πιθανές εκδοχές. Η μία είναι η προφανής, δηλαδή προέκυψε από την ύπαρξη πολλών αχλαδιών σε ένα σημείο του κάμπου του χωριού. Η δεύτερη υποστηρίζει ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από τις ελιές. Συγκεκριμένα όταν ένας Τούρκος αντίκρισε τις πολλές ελιές στο κάμπο της περιοχής αναφώνησε Αχ! λαδόκαμπος

Η πρώτη σημαντική κατοίκηση της περιοχής ανάγεται στο 720 π.Χ. στη κοντινή αρχαία πόλη των Υσιών. Οι Σπαρτιάτες θα καταστρέψουν τη πόλη περί το 417 π.Χ. και δεν οικοδομήθηκαν ξανά. Το χωριό θα δημιουργηθεί τον 17ο αι. έπειτα από συνένωση μικρών οικισμών. Αποτέλεσε βασικό στρατηγικό σημείο και δεσπόζει πάνω από το κάμπο της περιοχής. Στην ελληνική επανάσταση ο Αχλαδόκαμπος θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Στις 9 Ιουλίου 1822 θα φτάσει στη περιοχή ο στρατηγός Κολοκοτρώνης και θα ξεκινήσει την επιστράτευση εναντίον της στρατιάς του Δράμαλη. Εδώ θα διεξαχθούν διάφορα στρατιωτικά συμβούλια στη διάρκεια της επανάστασης. Το 1825 ο στρατός του Ιμπραήμ μετά από νίκη του σε μάχη θα καταστρέψει τη περιοχή. Κατά την περίοδο του 1850-1940 αρκετοί Αχλαδοκαμπίτες στρέφονται στην τέχνη και τα γράμματα. Μάλιστα το 1890 παρατηρείται ένα κύμα μετακίνησης προς την Αμερική ιδίως στο Σικάγο.

Κοντά στον Αχλαδόκαμπο σώζεται τμήμα από το τείχος της αρχαίας πόλης Υσιαί. Στη κορυφή ενός λόφου πλησίον του χωριού δεσπόζει η αρχαία ακρόπολη. Στη περιοχή τοποθετούνται τα ερείπια μιας ακόμα αρχαίας πολίχνης των Κεγχρεών. Βρίσκονται στη θέση Νερά πάνω στον αρχαίο δρόμο Άργους-Τεγέας. Σήμερα σώζεται ένα μέρος των αρχαίων τειχών. Οι Βυζαντινοί άφησαν κι αυτοί τα ίχνη τους στη περιοχή. Το κάστρο Μουχλί βρίσκεται στο νομό Αρκαδίας αλλά σε μικρή απόσταση από τον Αχλαδόκαμπο. Έχει διασωθεί μεγάλο μέρος της οχύρωσής του πάνω σε ένα λόφο πλάι στο δρόμο για τη Τρίπολη. Το φρούριο χτίστηκε το 1296 και ήταν από τα σημαντικότερα στη Πελοπόννησο. Το 1458 θα πέσει στα χέρια των Τούρκων. Μέσα στο κάστρο-πόλη υπάρχουν και τα χαλάσματα της παλιάς μητρόπολης.

Από τα θρησκευτικά μνημεία το πιο σημαντικό είναι η εκκλησία της Αγ. Κυριακής χτισμένη προς τα τέλη της Τουρκοκρατίας. Πρόσφατα το 1986 λέγεται ότι στο ναό έγινε ένα θαύμα στη διάρκεια εργασιών αγιογράφησης. Ο αγιογράφος έκαιγε τις παλιές αγιογραφίες με ειδικό μηχάνημα και προσπάθησε να κάνει το ίδιο στην εικόνα που απεικονίζει το κάψιμο της Αγ. Κυριακής, όμως παρά τις προσπάθειές του το πρόσωπο της αγίας δεν καιγόταν. Λίγα χιλιόμετρα από το χωριό στα σύνορα με την Αρκαδία βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγ. Τριάδας μέσα σε ένα σπήλαιο.

Τα πανηγύρια που γίνονται στο χωριό είναι οι ευκαιρίες διασκέδασης που προσφέρει στους ντόπιους και στους επισκέπτες. Στις 20 Ιουλίου γίνεται το πανηγύρι του προφήτη Ηλία με πολύ φαγοπότι, χορό και τραγούδι. Την ημέρα του Αγίου πνεύματος στο εξωκκλήσι της Αγ. Τριάδας οι προσκυνητές συμμετέχουν στη μεγαλοπρεπή θρησκευτική εορτή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:
Τον 17ο αι δημιουργείτε ο Αχλαδόκαμπος έπειτα από συνένωση μικρών οικισμών.
1296 χτίζεται το φρούριο Μουχλί.
9 Ιουλίου 1822 καταφθάνει στον Αχλαδόκαμπο ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
16 Ιουνίου 1825 ο Κολοκοτρώνης μετά από μάχη με το στρατό του Ιμπραήμ αναγκάζεται να υποχωρήσει.
Κατά την περίοδο του 1850-1940 αρκετοί Αχλαδοκαμπίτες στρέφονται στην τέχνη και τα γράμματα.
23 Μαΐου 1986 συντελείται το θαύμα της Αγ. Κυριακής.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ:
Τα ερείπια των αρχαίων Υσιών και τις αρχαίες Κεγχρεαί.
Το βυζαντινό φρούριο Μουχλί
Την εκκλησία Αγ. Κυριακή.
Το σπήλαιο και την εκκλησία της Αγ. Τριάδας.

ΓΙΑΤΙ ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ:
Για το σπουδαίο ρόλο που έπαιξε στην ελληνική επανάσταση.
Για τα αγροτικά προϊόντα του κάμπου.



facebook twitter
Copyright © 2024 Smart Solutions | All rights reserved | Designed and Hosted by Smart Solutions