Close

Δελφοί, ο ομφαλός της γης

 

Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού. Η ιστορία των Δελφών χάνεται στην προϊστορία και στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ αρχικά υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα της Γης, και φύλακάς του ήταν ο φοβερός δράκοντας Πύθων. Ο Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα και το δικό του ιερό ιδρύθηκε από Κρήτες που έφθασαν στην Κίρρα, το επίνειο των Δελφών, με τη συνοδεία του θεού, μεταμορφωμένου σε δελφίνι. Ο μύθος αυτός σχετικά με την κυριαρχία του Απόλλωνα επιβίωσε σε εορταστικές αναπαραστάσεις που γίνονταν στους Δελφούς, τα Σεπτήρια, τα Δελφίνια, τα Θαργηλία, τα Θεοφάνια, και, βέβαια, τα περίφημα Πύθια, που τελούνταν για να θυμίζουν τη νίκη του θεού εναντίον του Πύθωνα και περιλάμβαναν μουσικούς διαγωνισμούς και γυμνικούς αγώνες. 

Το ιερό ήταν το κέντρο του δελφική αμφικτιονία , μια ένωση των δώδεκα φυλές της Θεσσαλίας και της Στερεάς ( νότια - κεντρική Ελλάδα ) , με τη θρησκευτική και αργότερα πολιτική σημασία . Η δελφική αμφικτιονία ελέγχεται η λειτουργία και τα οικονομικά του ιερού , αφού όριζε τους ιερείς και τους άλλους αξιωματούχους που επιλέγονται μεταξύ των κατοίκων των Δελφών . Στον έκτο αιώνα π.Χ. , υπό την προστασία και τη διοίκηση του Συνδέσμου , το ιερό έγινε αυτόνομη (πρώτο Ιερό Πόλεμο ) , αύξησε το έδαφός του και την πολιτική και θρησκευτική επιρροή σε όλη την Ελλάδα , και αναδιοργάνωσε τα Πύθια , το δεύτερο πιο σημαντικό παιχνίδια στην Ελλάδα μετά οι Ολυμπιακοί Αγώνες , που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.

Η περίοδος από τον 6ο έως τον 4ο αι. π.Χ. συμπίπτει με τη μεγάλη ακμή του δελφικού μαντείου. Οι χρησμοί του, που θεωρούνταν οι πιο αξιόπιστοι, εκφράζονταν από την Πυθία, ιέρεια του μαντείου, και ερμηνεύονταν από τους ιερείς του Απόλλωνα., στα μέσα του 5ου και στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Κατά τον 3ο αι. π.Χ. μία νέα πολιτική και στρατιωτική δύναμη εμφανίζεται στο προσκήνιο, οι Αιτωλοί, που εκφράζουν τη δυναμική τους παρουσία στο ιερό με διάφορα αναθήματα. Κατά την περίοδο της ρωμαϊκής κυριαρχίας (μετά το 168 π.Χ.) οι Δελφοί άλλοτε ευνοήθηκαν και άλλοτε λεηλατήθηκαν από τους αυτοκράτορες, όπως από το Σύλλα το 86 π.Χ. 

Η παρακμή του μαντείου επήλθε με το φιλοσοφικό κίνημα του ορθολογισμού τον 3ο αι. π.Χ., ωστόσο, το τυπικό στη λειτουργία του έμεινε αναλλοίωτο έως το 2ο αι. μ.Χ., την εποχή του Αδριανού. Τότε το επισκέφθηκε ο περιηγητής Παυσανίας .

Στη νεότερη εποχή, ο χώρος των Δελφών συνδέθηκε με την προσπάθεια αναβίωσης της δελφικής ιδέας, από τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό και τη σύζυγό του Εύα, οι οποίοι παρουσίασαν δύο παραστάσεις αρχαίου δράματος, το 1927 και το 1930, θέλοντας να δημιουργήσουν ένα νέο πνευματικό ομφαλό της γης.

 

Τι πρέπει να δείτε: 

  • ·         Το αρχαιολογικό μουσείο Δελφών
  • Ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς
  • Θησαυρός των Αθηναίων
  • Το πολυγωνικό τείχος των Δελφών
  • Ο Θησαυρός των Σιφνίων
  • Η Στοά των Αθηναίων
  • Αρχαίο γυμνάσιο των Δελφών
  • Η Κασταλία κρήνη
  • Αρχαίο στάδιο των Δελφών
Πρσοθέστε κριτική
  • Όνομα*
  • E-Mail*
  • Σχόλιο*
facebook twitter
Copyright © 2024 Smart Solutions | All rights reserved | Designed and Hosted by Smart Solutions